Rybołówstwo
Rybołówstwo jest ważną gałęzią gospodarki wszystkich państw z szerokim dostępem do wód. Połów ryb odbywa się w morzach, rzekach i innego rodzaju akwenach na całym znanym świecie. Głównym celem pozyskiwania ryb jest oczywiście produkcja żywności.
Rozwijanie umiejętności wędkarstwa pozwala na pozyskiwanie cennych gatunków stosowanych w kucharstwie, choć wędkarze mogą okazjonalnie natrafić na różnego rodzaju cenne (lub mniej cenne) przedmioty spoczywające w głębinach.
Do rozpoczęcia połowu potrzebna nam będzie wędka, którą wykonać może cieśla. Jest to prosta konstrukcja składająca się z odpowiedniego kija, lnianego sznurka oraz żelaznego haka. Każda wędka posiada określoną wytrzymałość i w końcu zostanie zużyta.
Trzymając wędkę w dłoni klikamy na nią dwukrotnie oraz wskazujemy miejsce połowu. Nasza postać zarzuci hak i przez jakiś czas będzie oczekiwać na branie. Jeśli połów się powiedzie, do naszego ekwipunku trafi złowiona ryba lub przedmiot.
Łowienie ryb odbywa się w dwóch kategoriach:
- Połów rzeczny i jeziorny: wędkowanie w rzekach, jeziorach oraz stawach pozwala na łowienie ryb słodkowodnych, takich jak leszcze, karpie czy sandacze.
- Połów morski: wędkowanie na głębokim morzu daje szansę na wyciągnięcie ryb słonowodnych, m.in. makreli, dorszy lub śledzi. Warto zanotować, iż przy morskim brzegu natrafimy raczej na ryby słodkowodne, a aby pozyskać okazy typowo słonowodne, musimy udać się na głębsze wody, np. korzystając z łodzi.
Połów morski nie rozwinie naszej umiejętności, jeśli jest ona na zbyt niskim poziomie, natomiast po osiągnięciu zaawansowanej wprawy rybołówstwo możemy szkolić już tylko na słonych wodach.
Wprawieni wędkarze świetnie radzą sobie w polowaniach na głębinowe stwory. Mogą nauczyć się śledzenia ruchów takich stworzeń i skutecznie korzystać z harpunów. Znają też sposoby na przynęty użyteczne w wabieniu stworów żyjących na płytkich wodach lub nawet bagnach, a także wiedzą jak ich unikać.
![]() |
Drobne ryby | Występują w wodach zarówno słonych, jak i słodkich. Są to wszelkiego rodzaju płotki, szproty, ukleje, karasie, itd. Służą do patroszenia i przerabiania na filety.
|
![]() |
Amur | Duża ryba słodkowodna. Może zostać przerobiona na filety lub upieczona w całości.
|
![]() |
Dorsz | Ryba słonowodna zwana również wątłuszem. Może zostać przerobiona na filety lub upieczona w całości.
|
![]() |
Halibut | Bardzo duża ryba słonowodna, żyjąca na głębokiej wodzie. Może zostać przerobiona na filety lub upieczona w całości.
|
![]() |
Jesiotr | Doceniany w sztuce kucharskiej rodzaj ryby słonowodnej.
|
![]() |
Karp | Karp jest rybą żyjącą w słodkich wodach. Spożywa się go w diecie codziennej, choć uchodzi za danie świąteczne.
|
![]() |
Leszcz | Jeden z częściej spotykanych gatunków ryb słodkowodnych.
|
![]() |
Łosoś | Uwielbiany na dworach i w bogatych domach łosoś jest słonowodnym drapieżnikiem żyjącym z dala od brzegu.
|
![]() |
Makrela | Niewielka ryba słonowodna, masowo poławiana przez profesjonalnych rybaków.
|
![]() |
Okoń | Słodkowodny drapieżnik występujący w rzekach, jeziorach i stawach.
|
![]() |
Pstrąg | Drapieżnik zasiedlający słodkie wody o szybkich prądach.
|
![]() |
Rak | Słodkowodne skorupiaki poławiane przy brzegach, powszechnie uznawane za przysmak.
|
![]() |
Sandacz | Drapieżna ryba okoniowata żyjąca w słodkich wodach, bardzo ceniona w sztuce kucharskiej.
|
![]() |
Śledź | Śledzie są podstawą diety dla większości biedniejszych mieszczan. Występują na głębokich wodach słonych.
|
![]() |
Szczupak | Bez wątpienia jeden z najbardziej pożądanych gatunków ryb, przyrządzany w kuchniach chłopskich i szlacheckich. Występuje w rzekach i jeziorach.
|
![]() |
Węgorz | Zasiedlający słone wody drapieżnik pożądany na dworach i w bogatszych domach. |