Gotowanie

– Kiszona kapusta!(…) Rzecz to smaczna i zbawienna, taka kapusta. Zimą, gdy brak witamin, chroni przed szkorbutem. Jest nadto doskonałym środkiem antydepresyjnym.
– Jak niby?
– Zjadasz garniec kiszonej kapusty, popijasz garncem zsiadłego mleka… i wnet depresja staje się najmniejszym z twoich zmartwień.

 

Gotowanie nie każdemu przychodzi łatwo, ale prawdziwi wirtuozi patelni i garnków są w stanie zaspokoić potrzeby najbardziej wymagających podniebień.

Jedzenie jest niewątpliwą przyjemności, nic tak jednak nie cieszy, jak dobrze przyprawiona potrawa. Kucharze mogą korzystać z wielu składników, acz najłatwiej przygodę z gotowaniem rozpocząć od przyrządzania surowego mięsa nad ogniskiem. Do pieczenia można wykorzystać każdy rodzaj mięsiwa- drób, żeberka oraz rybne steki.

Im bardziej zagłębimy się w sztuce gotowania, tym łatwiej przyjdzie nam realizacja nowych, bardziej skomplikowanych przepisów.

Kucharze korzystają z prostych narzędzi- wałka do ciasta, rondla oraz przesiewacza do mąki. Potrawy opiekać można nad ogniskiem lub przeznaczonym do tego piecu.