Rybołówstwo

Opis

Rybołówstwo jest ważną gałęzią gospodarki wszystkich państw z szerokim dostępem do wód. Połów ryb odbywa się w morzach, rzekach i innego rodzaju akwenach na całym znanym świecie. Głównym celem pozyskiwania ryb jest oczywiście produkcja żywności.
Rozwijanie umiejętności wędkarstwa pozwala na pozyskiwanie cennych gatunków stosowanych w kucharstwie, choć wędkarze mogą okazjonalnie natrafić na różnego rodzaju cenne (lub mniej cenne) przedmioty spoczywające w głębinach.

Stosowanie

Do rozpoczęcia połowu potrzebna nam będzie wędka, którą wykonać może cieśla. Jest to prosta konstrukcja składająca się z odpowiedniego kija, lnianego sznurka oraz żelaznego haka. Każda wędka posiada określoną wytrzymałość i w końcu zostanie zużyta.

Trzymając wędkę w dłoni klikamy na nią dwukrotnie oraz wskazujemy miejsce połowu. Nasza postać zarzuci hak i przez jakiś czas będzie oczekiwać na branie. Jeśli połów się powiedzie, do naszego ekwipunku trafi złowiona ryba lub przedmiot.

Łowienie ryb odbywa się w dwóch kategoriach:

  • Połów rzeczny i jeziorny: wędkowanie w rzekach, jeziorach oraz stawach pozwala na łowienie ryb słodkowodnych, takich jak leszcze, karpie czy sandacze.
  • Połów morski: wędkowanie na głębokim morzu daje szansę na wyciągnięcie ryb słonowodnych, m.in. makreli, dorszy lub śledzi. Warto zanotować, iż przy morskim brzegu natrafimy raczej na ryby słodkowodne, a aby pozyskać okazy typowo słonowodne, musimy udać się na głębsze wody, np. korzystając z łodzi.
Trening
Podstaw rybołówstwa nauczą nas doświadczeni rybacy i wędkarze. Aby samodzielnie rozwijać umiejętność musimy wyposażyć się w wędkę i wykonywać jak najwięcej prób połowu. Od niskiego do bardzo zaawansowanego poziomu, wędkarstwo rozwija się poprzez połów rzeczny i jeziorny. Dopiero gdy osiągniemy zaawansowaną wprawę, możemy udać się na wody morskie, aby dalej szlifować rutynę wędkarską.
Połów morski nie rozwinie naszej umiejętności, jeśli jest ona na zbyt niskim poziomie, natomiast po osiągnięciu zaawansowanej wprawy rybołówstwo możemy szkolić już tylko na słonych wodach.

Fabuła
Wędkowanie jest nie tylko profesją i sposobem na życie, ale również zwyczajnym zainteresowaniem bądź pasją dla bardzo wielu osób. O ile wieśniacy lub mieszczanie żyjący w okolicach portu często polują na ryby w celu zyskania pożywienia lub po prostu dla handlu, tak niejeden bogatszy burżuj czy szlachcic traktuje wędkowanie jako rozrywkę.

Wprawieni wędkarze świetnie radzą sobie w polowaniach na głębinowe stwory. Mogą nauczyć się śledzenia ruchów takich stworzeń i skutecznie korzystać z harpunów. Znają też sposoby na przynęty użyteczne w wabieniu stworów żyjących na płytkich wodach lub nawet bagnach, a także wiedzą jak ich unikać.

Przedmioty
Drobne ryby Występują w wodach zarówno słonych, jak i słodkich. Są to wszelkiego rodzaju płotki, szproty, ukleje, karasie, itd. Służą do patroszenia i przerabiania na filety.


Amur Duża ryba słodkowodna. Może zostać przerobiona na filety lub upieczona w całości.


Dorsz Ryba słonowodna zwana również wątłuszem. Może zostać przerobiona na filety lub upieczona w całości.


Halibut Bardzo duża ryba słonowodna, żyjąca na głębokiej wodzie. Może zostać przerobiona na filety lub upieczona w całości.


Jesiotr Doceniany w sztuce kucharskiej rodzaj ryby słonowodnej.


Karp Karp jest rybą żyjącą w słodkich wodach. Spożywa się go w diecie codziennej, choć uchodzi za danie świąteczne.


Leszcz Jeden z częściej spotykanych gatunków ryb słodkowodnych.


Łosoś Uwielbiany na dworach i w bogatych domach łosoś jest słonowodnym drapieżnikiem żyjącym z dala od brzegu.


Makrela Niewielka ryba słonowodna, masowo poławiana przez profesjonalnych rybaków.


Okoń Słodkowodny drapieżnik występujący w rzekach, jeziorach i stawach.


Pstrąg Drapieżnik zasiedlający słodkie wody o szybkich prądach.


Rak Słodkowodne skorupiaki poławiane przy brzegach, powszechnie uznawane za przysmak.


Sandacz Drapieżna ryba okoniowata żyjąca w słodkich wodach, bardzo ceniona w sztuce kucharskiej.


Śledź Śledzie są podstawą diety dla większości biedniejszych mieszczan. Występują na głębokich wodach słonych.


Szczupak Bez wątpienia jeden z najbardziej pożądanych gatunków ryb, przyrządzany w kuchniach chłopskich i szlacheckich. Występuje w rzekach i jeziorach.


Węgorz Zasiedlający słone wody drapieżnik pożądany na dworach i w bogatszych domach.