Drakonid

Rząd stworzeń o przerośniętej, gadziej aparycji, spokrewnionych ze smokami, nie obejmujący jednak smoków właściwych. Istotę ich diety stanowi mięso. Drakonidy są terytorialne, a obszar ich żerowania zwykle przyjmuje duże rozmiary. Żyją i polują samotnie, choć są okresy, w których łączą się w pary lub stada- przykładem jest okres godowy, w trakcie którego drakonidy oznaczają się wzmożoną agresją.

Większość z gatunku daje się we znaki przede wszystkim wiejskiej społeczności- trzoda pasiona na pastwiskach jest bowiem łatwym celem i oferuje źródło bogate pożywienie.

Warto dodać, że wokół drakonidów wyrosło wiele legend, które nie mają pokrycia w rzeczywistości- bazyliszki wcale nie zamieniają spojrzeniem w kamień, zatem wyprawa na niego z lustrem, miast porządnym uzbrojeniem, niechybnie zakończy się tragicznie.

Na tego rodzaju potwory radzi się wybierać w grupach, a tropienie och może stanowić niezwykłą formę rozrywki.

Niestety, lub stety, wiele przedstawicieli drakonidów przez wzmożone nań polowania stoi na granicy wymarcia- coraz rzadziej spotyka się np. latawce.